Štěpán Pance vyhrál jihočeskou soutěž i celou sezonu setinových rallye

17.9.2021

Máme za sebou jeden z vrcholů veteránské sezony – XII. South Bohemia Classic. Hned na úvod musíme opět pořadatele pod vedením Pavla Kacerovského pochválit. Jejich akce si totiž nezadá s podobnými soutěžemi v zahraničí, a že jsme jich viděli už hodně.

Start byl tradičně v pátek odpoledne na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a na sto padesát osm posádek čekalo prvních 172 kilometrů, proložených několika testy přesnosti. Hned první byl novinkou v podobě paralelní zkoušky na letišti. Odtud se posádky vydaly ukrajovat kilometry krásnou jihočeskou krajinou. První kontrola je čekala v Holašovicích, které asi není třeba představovat. Dále se jelo směr Netolice, Vodňany s krátkou pauzou na kávu, a zase hned do Bavorova, Vlachova Březí s testem v pivovaru a přes Husineckou přehradu do Prachatic. Poté si posádky vyzkoušely trať závodu do vrchu na Libínské Sedlo. Mezitím se začalo stmívat a účastníky čekal náročný, ale krásný úsek ze Zbytin přes Tisovku a Ktiš do Chvalšin. Úžasná klikatá silnice se sjezdy a výjezdy, spousta horizontů…

Další test byl připravený právě ve Chvalšinách. Hodně jsme o tamní atmosféře slyšeli, a tak jsme se rozhodli, že vynecháme tradiční průjezd Českým Krumlovem a pozorovali „cvrkot“ právě na chvalšinské návsi. A udělali jsme dobře. Atmosféra byla skvělá, stovky diváků, start přímo před Restaurací U Jelena. Tady to žilo do pozdních nočních hodin. Trasa pokračovala přes Český Krumlov a Kájov do Dolní Vltavice, kde byl v Hotel Resortu Relax tradiční cíl na břehu Lipenské přehrady. Zážitků měli všichni na rozdávání, takže se diskutovalo dlouho do noci. Ti, co startovali pozdě, vydrželi až do brzkých ranních hodin.

Zkušené posádky dominovaly

První etapa vyšla nejlépe zkušeným posádkám ze setinových rallye. Na prvním místě se usadili Štěpán Pance a Albert Pance senior s Alfou Romeo Giulia (173 bodů). Na druhém místě přenocovali Patrik a Jan Skálovi s Austinem Healey (254), kteří před třemi týdny dojeli na výborném druhém místě v Sachsen Classic. Třetí příčku si vyjela rodinná posádka Tomáš a Kateřina Adamů s Fordem Capri (264).

Kdo se pravidelně účastní South Bohemia Classic, některé úseky znal z minulých let. Druhá etapa však byla z nějakých osmdesáti procent nová. Měřila 330 kilometrů a třikrát překročila hranice s Rakouskem. Poprvé v Zadní Zvonkové, zpátky se jelo přes Guglwald, k sousedům pak přes Šejby na oběd do pivovarské restaurace v městečku Weitra. Po necelé hodince odpočinku se pokračovalo k nám přes České Velenice a Nové Hrady ještě jednou na rakouské území a přes Pohoří naposledy do Čech. V Pohoří čekala na některé posádky bouře, liják, kroupy… To už se všichni těšili na Grand Prix Kaplice v ulicích města. A konečně závěrečný úsek přes Přídolí, Zátoň a Malšín opět do Dolní Vltavice. Ale to už svítilo sluníčko nejen na obloze, ale i ve tváři vítězných posádek.

Největší důvod k radosti měla průběžně vedoucí posádka Štěpán a Albert Panceovi. Dokázali tak, že patří u nás mezi nejlepší, vyhráli s náskokem 203 body a získali rovněž celkové prvenství v ÚAMK Classic Challenge 2021. Umístění na stupních vítězů si vyměnili manželé Adamů (637) a otec se synem Skálovi (730). První etapa nevyšla rodinné dvojici Tomáš a Petr Fialovi s Austinem Healey. Z průběžného 24. místa se však dokázali během soboty posunout na krásnou sedmou příčku.

Součástí South Bohemia Classic byla i kategorie Exclusive pro nové automobily. V ní byli nejlepší Petr a Filip Václavovských (Porsche 911 Carrera) před Danielem a Simonou Hříbalovými (Porsche 911) a Vladimírem Danielem s Jiřím Šáleným (Porsche 911 Carrera S4).

Statečné dámy na trati

Setinové rallye South Bohemia Classic se rok od roku zúčastňuje stále více žen nejrůznějšího věku. Letos jich bylo mezi 158 posádkami sedm desítek, a to nejen od nás, ale i ze zahraničí. Je vidět, že veteránské akce táhnou. Některé usedly za volanty, jiné (a těch byla většina) na sedadlo spolujezdce. Právě na nich závisel celkový výsledek. Předpoklad k úspěchu je bezchybné počítání, vyznat se v itineráři, „nekufrovat“ a umět řidiče zrychlit nebo naopak zpomalit, aby byl výsledek co nejpřesnější.

Nejúspěšnější řidičkou se stala Kateřina Svobodová, která svou Alfu Romeo Spider dovezla do cíle na 27. místě absolutně. Pokud jde o spolujezdkyně, tak tuto kategorii by vyhrála velezkušená Kateřina Adamů, která navigovala svého manžela Tomáše ve Fordu Capri k druhému místu. Moc nechybělo a zopakovali by vítězství z předchozích dvou ročníků.

Součástí je i Dámský pohár, který vyhrály Marie a Nicola Bratršovských s Mercedesem-Benz 230 SL Pagoda. Od roku 2017 nenašly v Dámském poháru přemožitelky. Druhou příčku obsadily Pavla Tůmová a Pavla Honyszová s malým Fiatem 600. Bronz z loňska obhájily Simona Přibylová s Karolinou Benychovou se Škodou 125 L. Před rokem startovaly v setinové rallye vůbec poprvé, a tak se jim soutěžení zalíbilo, že letos se objevily už na startu Spring Classic.

Atmosféra v Pohoří na Šumavě

Po dvouleté přestávce zavítalo startovní pole South Bohemia Classic do Pohoří na Šumavě. Pro někoho třeba celkem bezvýznamná obec, jestli tak lze Pohoří vůbec nazvat, pro někoho kus historie.

Kdysi tady žádný přechod do Rakouska nebyl a není tady vlastně ani dneska. Šotolinová cesta mezi oběma státy byla uvolněna teprve pádem železné opony. Od vstupu České republiky do Schengenského prostoru byla odstraněna závora na hraničním přechodu Pohoří na Šumavě / Stadlberg a cestu mohou využívat automobily do 10 tun.

Před třemi roky tady vítali účastníky „pohraničníci“ a symbolicky kontrolovali doklady. Letos jsme se museli obejít bez této atrakce, ale jako by pořadatel tušil… už od oběda se začala nad Šumavou stahovat temná mračna, pomalu a jistě přicházel déšť a bouřka.

Ještě za sucha projelo asi patnáct automobilů, a pak to začalo. Liják, bouře, kroupy, prostě boží dopuštění, kamenitá cesta se měnila v bahenní lázeň. Nešlo ale o žádnou přeháňku, nad Pohořím se otevřelo hodinové peklo. Posádky s historickými automobily, některé nestačily ani nasadit střechu, se statečně probíjely do Pohoří, kde je čekala chvilka oddechu a teplá káva. Poprvé udělali pořadatelé zastávku přímo před zbytky kostela, jindy bývala o pár kilometrů dál u Baronova mostu. Jak by se tentokrát hodila káva ve vyhřáté místnosti…

Naštěstí v Pohoří čekala na posádky stále usměvavá Marcelka Kacerovská se svými kolegy, a tak i když stále pršelo, skoro každý se zastavil na malé občerstvení. Minule jsme měli v Pohoří sluníčko, jenže i v dešti mají Novohradské hory a jejich překrásná příroda svoje kouzlo.

Kalendář seriálu Classic Challenge v roce 2022

III. Spring Classic | 23. 4. 2022 | www.springclassic.cz

II. Moravian Wallachia Classic | 24. – 25. 6. 2022 | www.mwc.cz

XIII. South Bohemia Classic | 9. – 10. 9. 2022 | www.southbohemiaclassic.cz

Text: Jindřich LasíkAuto Veteran Kaleidoskop
Foto: Petr Skřivánek a Josef Vyšata