Jihočeská klasika: South Bohemia Classic pojede 160 posádek

7.9.2021

Dvanáctý ročník South Bohemia Classic se do historie zapíše jako rekordní. Mezinárodní setinové rallye klasických vozidel se ve dnech 10. a 11. září zúčastní až 160 posádek z několika evropských zemí.

Trasa oblíbeného motoristického podniku jako obvykle doznala oproti minulým letům několika výrazných změn. Účastníci se podívají do jim stále ještě nepoznaných lokalit jižních Čech, zajímavým zpestřením potom bude projížďka po klikatých příhraničních silničkách se zastávkou v nejstarším pivovarnickém městě Rakouska. Weitra bude všechny soutěžící hostit během sobotního oběda.

Jako první vyrazí na 502 kilometrů dlouhou trasu dvoudenní soutěže Tatra 87 (1948) pilotovaná Janem Niewaldem, která bude mít stejně jako dalších devět aut z čela startovní listiny za sebou téměř 700 kilometrů v rámci dálkové rallye Bohemia Classic. Nejstarším vozidlem na startu by měl být Wolseley Hornet Special „Red Henry“ vyrobený v roce 1933. Za jeho volant usedne Martin Wendsche.

Ambasadorem letošní South Bohemia Classic je osminásobný vítěz Velké pardubické, legendární dostihový žokej Josef Váňa, jenž na dveřích kabrioletu Škoda Felicia (1961) poveze startovní číslo 27.

Nabité startovní pole slibuje skvělou podívanou. Diváci se můžou těšit na legendární i méně známé značky – jmenujme například Jaguar, MG, Mercedes-Benz, Austin Healey, Chevrolet, Porsche, De Tomaso, Škoda, Tatra, DeLorean, Ferrari, Cadillac, Buick, Dodge, Alfa Romeo nebo Triumph. Prostě co kus, to klenot!

XII. South Bohemia Classic 2021 odstartuje v pátek v 16:30 na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a trasa vede přes Holašovice, Vodňany či Prachatice. Po návštěvě centra Českého Krumlova zavítají posádky poprvé do hlavního dějiště soutěže, Hotel Resortu Relax v Dolní Vltavici. Během sobotní etapy veteránisté pojedou kolem Lipna, přes Rakousko a podívají se také do Novohradských hor. Vrcholem programu jihočeské motoristické akce bude Grand Prix Kaplice.

Podrobnosti o trase, seznam přihlášených posádek a další informace jsou k dispozici na www.southbohemiaclassic.cz.

Přehlídka elegance na Hluboké

Program prodlouženého veteránského víkendu na jihu Čech začne už ve čtvrtek, kdy se v centru Hluboké nad Vltavou uskuteční druhý ročník Concours d‘Elegance. Před pivovarem bude k vidění okolo 30 vozů vyrobených v rozmezí 20. až 80. let minutého století.

Moderovaný program akce zahájí v 16:30 výstava na prostranství mezi kostelem sv. Jana Nepomuckého a Pivovarem Hluboká za hudebního doprovodu kapely Jazzika. Soutěžní přehlídka o „nejelegantnější“ vozidlo odstartuje krátce před 19. hodinou.

Letiště otevře stojánku i terminál

Speciální akci pro diváky připravilo Letiště České Budějovice, kde se krátce po pátečním slavnostním startu pojede atraktivní paralelní test. Čekání na příjezd veteránů zkrátí komentovaná prohlídka terminálu.

„Zájemci si budou moci projít a prohlédnout zázemí nové haly terminálu letiště, a to i místa, kam se veřejnost běžně nedostane,“ zve mluvčí letiště Martina Vodičková. Skupinová exkurze se uskuteční v 16:00 a 17:00, sraz je před budovou terminálu. „Není třeba se hlásit předem, nicméně počet účastníků je omezený. Prohlídka bude zdarma,“ dodává.

Grand Prix Kaplice tahákem sobotního programu

Součástí trasy South Bohemia Classic bude stejně jako v minulých letech Grand Prix Kaplice. Kromě výstavy veteránů diváci na náměstí uvidí start, cíl i několik zatáček městského okruhu, který se pojede na dvě kola. Program začne ve 13 hodin exhibičními jízdami, na které zvou organizátoři veteránské kluby i majitele historických vozidel. Návštěvníci se můžou těšit na živou hudbu i program pro děti, chybět nebude ani nafukovací skákací hrad.

Plavba parníkem pro děti z dětského domova

Závěrečným bodem programu South Bohemia Classic bude nedělní plavba po Lipně, kam pořadatelé soutěže pozvali děti z hornoplánského dětského domova. Výlet parníkem Adalbert Stifter bude zajímavým zpestřením vzájemné šestileté spolupráce, během které se dražbami obrazů či jiných uměleckých děl podařilo získat pro děti od účastníků rallye více než čtvrt milionu korun.

Foto: Ondřej Kroutil