Veteráni představují nejen technický zázrak, ale ikonický design a styl

5.9.2023

Záštitu nad XIV. South Bohemia Classic převzala jihočeská poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková.

Podpořila jste letošní ročník závodu veteránů a převzala jste nad South Bohemia Classic záštitu. Proč?

South Bohemia Classic je nejen závod, je to také významná společenská událost, která navíc poskytuje místním obyvatelům, širší veřejnosti i návštěvníkům Jihočeského kraje nádhernou podívanou na překrásná historická auta. Trasa pak představuje ty nejkrásnější kouty Jihočeského kraje. Navíc tuto akci pořádají úžasní lidé, a proto jsem ráda, že jsem mohla převzít nad tímto závodem záštitu.

Máte ráda historická auta?

Odpověď je jednoznačně ano. Historická auta pro mě představují nejen technický zázrak své doby, ale také ikonický design a styl, který často odráží kulturní kontext, v němž byla stvořena. Dnešní auta, ačkoli technologicky pokročilá, často postrádají tu unikátnost a charakter, který najdeme u veteránů. Každé historické auto je prostě unikát, který nám může mnoho povědět o éře, ve které byla stvořena. Na rozdíl od většiny moderních vozů, která jsou si podobná.

Čím jezdíte?

Osobně se pohybuji na čtyřech kolech v legendárním Fiatu 500X, v moderním střihu. Je to auto, které je nejen praktické a pohodlné, ale také velmi stylové. Odráží moji vášeň pro historii a design. Navíc, musím přiznat, že jako řidička se bezpečné a dovolené rychlosti nebojím a vždy jsem se těšila na volnost a nezávislost, kterou řízení auta nabízí.

Uvidíme vás někdy v posádce na startu?

To je nápad, který mě velmi láká. Nejsem majitelkou veterána, ale pokud by se naskytla příležitost usednout za volant jednoho z těchto nádherných strojů, rozhodně bych neváhala. Myslím, že by to byla skvělá zkušenost. Pokud by měl někdo zájem mě zařadit do své závodní posádky, budu zcela určitě platnou členkou týmu a udělám vše pro úspěch v závodě.